Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hogyan tovább Magyarország
  2008-02-22 07:54:40, péntek
 
  Ha majd a szellem napvilága...


- Az új társadalmi rend küszöbén -

- Amilyen a szabadságkultúránk,

olyan az erkölcsiségünk is! Sosem fordítva.



Hogyan tovább Magyarország: kollaboráns frakció avagy alternatív akció?

Internet-honlapokon, körlevelekben találkozhattunk szinte egyazon napon a Kárpát-medence a Földi paradicsomkert c. tanulmánnyal, valamint egy Világkormány-fikcióval. Ez utóbbi szerint galád háttérhatalmak irányítása alá került a Föld, az államok kormányzatai. Látszólag valóban félelmetesen működik, időszerű magyar szóval: dübörög, a globalizáció folyamata. Mögötte azonban nemcsak egy összeesküvés koordinációs vezérkarát, hanem egyoldalúan domináló értékrendi gondolkozás automatizmusát is feltételezhetnénk, de ehhez az szükségeltetne, hogy bennünk élő ,,világkormány-tévhitünk“ alulmaradjon józan eszünkkel, civil bátorságunkkal szemben. - Gondolkozásunk beszűkül. Fogadni mernék, hogy bénító tévhitünk érvényesül cselekedetre ösztönző szabadságtudatunkkal szemben! Bár úgy lenne, hogy csak ez a látszat csal.

A Kárpát-medencés kiút felvetése a Világkormány-fikcióval egyidejűleg érkezett. Bátorítóan. Természeti kincseink, fekvési adottságaink és ősi kulturális értékeink birtokában a ,,magyarság gyógyító feladata“ jegyében hozzáfoghatnánk az emberi méltóság elsődleges védelmét garantáló irányzatnak a globalizációba való integrálásához. Bíztató, hogy ha szankciókkal sújtana is bennünket a ,,mumus világkormány“, nem halnánk éhen belterjességre ,,kárhoztatva“ sem.

Hatalmasoktól félni, vagy tőlük bármit remélni nem szabad!



Miért tereljük mi mindig mások malmára a vizet!?

Válaszom nagyon egyszerű: azért, mert nagy történelmi megmozdulásaink után ismét és ismét elengedjük vezérelviségünk fonalát! Ha a világ mozgásai közepette nincs személyiségi és egyben társadalmi orientációs fix pontunk (értékünk), akkor minduntalan megismétlődnek szellemiségi kríziseink. A gazdaságiak annak csak következményei. Sokelviségünk rendezetlenné válik. Automatikusan megosztjuk magunkat. Nem kell ehhez ,,világkormány-összeesküvés“!

Ősrégi, elcsépelt viccünk is rámutat erre: Mi egy magyar? - Egy magyar, az két elv. Hát két magyar?

- Két magyar, azok halálos ellenségek. Na, és három magyar? - Olyan nincs, mert az egyik székely, a másik meg csángó! - Világos?!

Hogy az legyen, a következőkben néhányszor még szándékosan fogom ismételni önmagam. Szinte látom magam mellett a barátomat. Bólogat. Most pozitív értelemben is ő a ,,bólogató János“: ,,Vezérelviségünk legyen gondos és egyértelmű! A rómaiak, ha volt mondanivalójuk, állandóan ismételgették. Ez a reklám. Ne személyekről legyen vita! Azok minden pillanatban eltávozhatnak körünkből.“

(Illusztrációként most egyik, sajnos személyes tapasztalatomat hoznám, mert jól mutat rá arra, hogy miért lett az ország, a magyar gazdaság kiszolgáltatott, miért van egzisztenciális, kegyetlen élet-halál harc, miért vannak a körbetartozások, miért folytatódik a kis- és középvállalkozások körben fuldoklása? - Szerintem nem elsősorban a privatizáció, hanem az elviségi zavarunk miatt.

A történet jól mutatja, hogy az un. rendszerváltáskor, ha valami felszabadult, helyesebben szabadjára engedtetett, az csupán a mentalitásunk lehetett: Rokonom először rendkívül alapos, magas képzettséget szerzett, majd az államigazgatásban bizonyított. Pár évvel később néhány alkalmazottal önálló vállalkozásba fogott. Egy nagy nyugati, márkás közlekedési eszközgyártó magyarországi vezérképviselete alatt. Szó szerint is egyazon épület földszintjén. A cikk utáni kereslet növekedése állandósult úgy, hogy a cikk behozatala nem tarthatott lépést vele. Az erős versenylázban a kizárólagos márkaképviselő rövid távon nem tudta teljesíteni a kötelezettségeit. Rokonommal ezen aztán összekaptak, s ő meg más, nyugati szállítói források után nézett a közreműködésemmel. Egyazon épületben maradt a két cég, csak most már nyílt konkurensként. Magyar a magyarral szembe került. Az árut eleinte nagyon gyorsan, német, márkaláncolaton kívüli kereskedőktől beszereztük, de a szállításokat nap mint nap láthatta a budapesti márkaképviselő. Először ez szúrta a szemét, majd nagyon könnyen kinyomoztatta az itteni szállítóinkat. Jöttek a retorziók, majd a háttérből szállítóink megfélemlítése. Egyre problémásabbakká váltak itteni kapcsolataink, míg aztán egyikük nekem megjegyezte:

Mondja, maguk magyarok miért nem tudják egymás közt rendezni az ügyeiket? Mi, németek élni hagyjuk egymást a piaci versenyben is. Ha ilyen érdekellentéteink adódnak, akkor leülünk egymással és megbeszéljük a dolgokat, majd megállapodunk. Maguk miért nem képesek erre? - Lefordítottam. Tovább nem kommentálom ezt, s azt sem, hogy ki lett a végén az erősebb ,,magyar“ kutya. Valamint azt sem, hogy milyen káraink keletkeztek. Éljen Dugovics Titusz, ki újfent nem a ,,törököt“, hanem saját honfitársát rántja magával a mélybe!? - Felebaráti szeretetünk nemcsak erdélyi testvéreinkkel szemben nem működik.)



További sodródás avagy önszerveződés

Milyen eséllyel felel sodortatására a magyar közvélemény, s milyen együttműködéssel, önszerveződési hatékonysággal rendelkezik? A zsidóknak, mohamedánoknak példás vallásetikai központú közössége van. Életre való,... de, fundamentalista módon negatív - jegyezhetik meg erre a szkeptikusok. Igenám: mi gyorsan ,,megunjuk“ annak felépítését, továbbvitelét, ők sosem! Mi magyarok is csak hasonló hatékonnyal (lásd később emberjogi fundamentalista keretét) lennénk képesek túlélni a neoliberalizmus nemzetrontását és a meghasonlott ,,kereszténység“ kollaborálását! A szocializmus, majd a kapitalizmusos, felemás demokrácia útja béklyóba vezet: fejére állított, tőkét/tulajdont bálványozó a világnézetünk (automatikusan pénzközpontú az értékgondolkozásunk), ezért zavaros a társadalomfilozófiánk, álságos a demokráciánk, és még sorolhatnám. Ennek eredménye az a pác, amelyben szó szerint megfeneklettünk. Kikecmergés céljából végre észrevehetnénk, hogy csak erős etikai közösségben - nem vallásetikaiban, s nem is faji azonosságiban, hanem elsősorban "magyar etikaiban" (Magyarnak lenni magatartás), lenne ápolandó a közösségi élet (törzsasztal, kultúrház, klub, piactér, lakótársi összejövetelek, ,,Kossuth tér“, stb.). Egyre kevesebbünk lesz ilyenekből. Hiába van nekünk szabadságtradiciónk, - eszménk, ha az nem válhat fundamentális/egyetemes érvényűvé, közösségi keretekben begyakorlottá. - Valakiknek a ,,vízcsap“ közelében mindig veszélyes! A diktatórikus hatalom jól tudja, hogy másoktól elszigetelten úgy nyilatkozik és viselkedik mindenki, hogy ne legyen baja belőle...

(Legutóbb az 50. évforduló körül Budapesten történtek kapcsán Münchenben szervezett tüntetések után spontán, szolidáris találkozások kezdődtek, itt élő honfitársak részvételével. Hónapokig a hét egy napján esténként egy magyar tulajdonos éttereme hátsó sarkában kötötten-kötetlenül rendszeresen összejöttünk. Ez a már természetes folyamat tavasszal azzal ért véget, hogy az egyik ilyen este zárt ajtó és sötétség várt bennünket: sem egy telefonhívás előtte, sem egy cédula a kirakaton! Semmi hasonló utána. Aztán egy bennfentestől hallottam, hogy az étterem megszűnik, és májusban bezár. - Ma arra jártam. Működött. - Bár nem hinném, hogy öngólt rúgott magának a tulajdonosa, de számomra tényleg becsődölt, és a jövőben messziről elkerülöm.)

Kiszolgáltatottságunk - sokak szerint: értékrendileg cionista szellemiségű megosztás, mások szerint: ,,világkormány-összeesküvés“- tudományosan a neoliberális globalizáció okozata. Szócsöve a sajtószabadságnak gúnyolt médiairányítói szabadosság. Harmonizálásához szükséges lenne közéletünkben kisközösségeket (újszerű kereteket) teremteni, hogy aztán azokban a médiamanipulációt követően tisztázó párbeszédek, kölcsönös etikai elmélkedés folyhasson. Ha elhalna köreinkben az emberibb élettel járó mindennapi önszerveződés gyakorlata, és ezzel önrendelkezésünk igénye, akkor tovább fogyunk, és a hagyományos magyar szabadságcentrikus magatartás kihal.

- Fékezzen le a menet, és vegyük kezünkbe sorsunk irányítását!



Személyes tapasztalatok. Egy mohikán a harcot mégsem adja fel!

Nemhogy értékrendileg a ,,rosszul gombolt mellény újragombolása“ következne, hanem automatikus, társadalmi méretű tabuképzés állandósul az elmaradt rendszerváltás, a nyugatról lemásolt minta-értékrend következményeként: ,,Az agy villámgyorsan képes számolni, mérlegelni. Olyan gyorsan, hogy ha valami szégyenletes eredmény fenyegeti, inkább nem akar tudni róla, s azt mondja magában: nem akarok tudni róla, nem is értem az egészet. Ne beszéljünk hát róla, kellemetlen... Ha valami nem megy természetes úton, akkor megpróbáljuk azt a józan ész kikapcsolásával megoldani.“ (R.J.J.: Miért nem értik meg a Gondolatot?) - Szakmai kifejezéssel ez az a bizonyos neuralgikus pont ! - Jelenlegi kultúránk rákfenéje.

Sajnos, tombol az országban a többség negatív és a kisebbségi csoportok pozitív diszkriminációja, a nyugati piachódítók irányába a gazsulálás1 és hízelgés, míg a radikális ellenzéknél a nosztalgiázás (Szent Korona, Trianon előtti ország), és bizony a körbekaszabolás a módi, mert a sajáttól eltérő szemlélet reflexszerűen azonnal ellenséget sejtet! Jó reflexxel azonnal odavág megsértve boldog-boldogtalant. Pedig csak bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű.

Nézzünk a tükörbe! Társadalmi ,,rendünk“ csupán visszatükrözi e rendellenes személyiségi zavarunkat!

(Ez olyan társadalmi rendszer okozta reflex, mint a romáknál a lopás. Ha nem akarják/képtelenek ők maguk azt kontrollálni, akkor továbbra is automatikusan ,,létfenntartásszerűen“ beugrik náluk megszokott, régi körülmények kísértésekor. - Idős édesanyám, amikor az idén ki tudja már hányadszor Újpesten kórházba került, a (végel-)gyengélkedők kórtermében egy cigányasszony volt a szomszédja, aki rábeszélte, hogy ellophatják az arany karikagyűrűjét és fülbevalóját,.. adja csak át neki, majd ő megőrzi! Később aztán a nővér csak jegyzőkönyvezhette az esetet. - Ha ez 1956-ban történt volna, a félhalottakból álló kórtermiek világgá kergették volna a cigányasszonyt. Ez bizony nem egyedi eset - olvasom a kormányintézkedést -, ezért most a magyarországi elavult-rozoga kórházakban az ágyaknál széfeket fog az állam több százmillió forintért felszereltetni. A rabkórházakban is? Vagy lassan az már egyre megy.)

Ne felejtsük: a félelem a fejüket homokba dugók jogos bére lesz! (Biztosítási ügynökünk az imént volt nálunk. Tájékoztattam: Át kell mindent számolnunk. A feleségemet időnként elfogja a félelem, mert csak 800 euró lesz a nyugdíjam, s csupán a lakbérünk itt 810 euró. Neki semmi nyugdíja sem lesz, tovább kell dolgoznia a háztartás mellett. Válasza: Éppen most voltam egy hatvanas házaspárnál. Gyerekük nincs, saját házukban laknak. A férj hetvenezret keres havonta, mint menedzser. Évente négyszázeret fektethetnek be. A férfi tovább akar dolgozni hetven éves koráig, mert ők is félnek, hogy ha kílencven éves korukig élnek, akkor addigra kevés lesz a tartalékuk.)

Valamit persze, sodortatásunk és a médiákban bedobott társadalmi fejlemények, vagy az eltúlzottan igazságtalan elosztás láttán tenni kell. Sokan érzik ezt.

(Barátom tudósít: ,,A svájci katonakötelesek lakásukon tartják kézifegyvereiket. Az egyik megbolondult és megölt egy lányt, akit nem ismert, nem is igen láthatta, mert messze volt. Raktáron akarják tartani ezentúl a fegyvereket. Azt ajánlom, hogy a konyhakéseket is szolgáltassák be, mert azzal történik a legtöbb gyilkosság. Ilyen felszínes minden kamatellenes kampány is. Annak nincs gyakorlati értelme, azt nem lehet betiltani. A középkorban a zsidók vették át a feladatot, s az tovább működött. Plusz az üldözésük. A németek 74 %-a limitálni akarja a menedzserek fizetését -lásd a Porsche góré évi 60 millíó euróját, azaz 20.800-as órabérét egy fodrász 6 eurójával összevetve- és bevezetni a minimálbért, mert a társadalom a jelen helyzetet igazságtalannak tartja. Négy ilyen témájú tv-adást láttam, rakomány tudóst, politikust hallgattam meg. Egyik sem beszélt arról, hogy az igazságtalanságot elsősorban x és y vállalat tagjai érzik legjobban, akik tehetnének is valamit ellene. Mindenki úgy nyilatkozik, hogy ne legyen baja belőle...“.

Engem ez a 74 %-os felmérés megdöbbentett! Ráadásul korábban már egyszer Dosztojevszkijt idézte, hogy:

,,>Az ember csak 20 %-ban értelmes lény. A fennmaradó 80 %: érzelem, hit, indulat.látszólag ezen írásom céljával ellentétben! - le kell szögeznem, hogy az emberi méltóság a legfontosabb a Földön, de katasztrófális lenne a jelenlegi tudatos gondolkozásunk színvonalát figyelembe véve, hogy egy új forradalmi kisebbségt ől vezetve ad hoc általánosan válasszuk az elöljáróinkat!)

Ide jutottunk, mert egyeseknek, társadalmi hüllőinknek, kiket a spekulációs hatalom napfénye éltet, nem hiányzik a tisztábban látókból álló, szolidáris társadalom!

- Hoppá! Álljon csak meg ez a menet!


Notórius ,,vízcsapelzárók“/ pszichopatáink

Egymás megismeréséhez-kondicionáláshoz, hát még a hiányos politikai kultúra, közszellem megjavításához bensőséges, szolidáris kisközösség-láncolatú élet szükséges, rendszeres összejövetelekkel.

(Ezt bizonyította hosszú évtizedekig nyugati emigrációnk, részvételemmel is. Sokáig sikeresen lehetett az egyesületek között koordinálni. Majd történt valami. Magyarországon a rendszerváltás, és itt? Tíz évig vezetett csütörtöki kulturális-szociális klubomat a végén azzal sikerült kivégezni, hogy ,,terroristagyanúsnak“ bélyegezték. Valaki ezt terjesztette. Valahol elzárják a társadalmi körhullám vízének csapját, s az érdekeltek nem mindig tudják meg, hogy ki volt az! Nagy baj ugye csak akkor van, ha túlontúl neuralgikus személyek, ,,mi kutyánk kölykei“ civilizált rendszerünk, miniszterelnöki, államelnöki posztjára (lásd USA vagy M.o.) kerülnek. Ilyenkor a TV-képernyőn, káprázó szemmel mintha állandóan azt olvashatnánk:

A hiba nem az Ön készülékében van. - Marad tehát az, hogy funkcionálisan hibás a rendszerünk. )

Harmonizáló áramlat híján ma már, a globális médiák "tején" cseperedik fel az új nemzedék, butul el a régi. Sokszor egy körzetben, egymáshoz közel lakók is fényévnyi távolságra maradnak/kerülnek egymástól viszonyaikat nézve, hát még gondolkodásukban: látom Alit vagy Herbertet majdnem naponta. Üdvözöljük még egymást vagy húsz éve, de semmi több... Amikor azonban egy integrálódás-ankéton felhoztam a befogadók és befogadottak közötti közös értékrendi szintézis szükségességét,... néztek rám, mint a moziban.

Akkor még nem voltak franciaországi lázongások, őrző-védők állandósítása berlini multikulti-iskolákban sem.

(Ilyen elidegenedésünk ellen müncheni lakhelyemen két évtizedig sikerrel, munkaidő után udvari terefere-asztallal küzdöttem. Aztán a lakókör tagjai lecserélődtek, szó szerint mind színesebbé váltak. A régebbiek egyre űzöttebbek lettek, az újak meg felénkek és zárkózottak, és csak hasonló kultúrájúakkal érintkeznek a gettójukban.)

Bajorországban a legerősebb egyház, a katolikus, értékrendileg egyre disszonánsabb. (Mint volt magyar egyházközösségi tanácstag állítom ezt, de lásd Bulányi páter legutóbbi: XVI. Benedek c. cikkét a Kapuban!) Ezt bizonyítja az is, hogy azonnal féltékenyen beavatkozik a fáradságosan felépített szeretet-kisközösségekbe (lásd a "Tiszti-áthelyezést“ 2 Csíksomlyón), így tulajdonképpen szinte neoliberalista cinkosként bukdácsol.

Nehéz lenne legerősebb intézményeink, így a klérus tagjainak vagy a szakszervezeti funkcionáriusoknak lekűzdeniük azt a gátlást, hogy engedetlenkedjenek kenyéradó gazdáikkal szemben (Ez utóbbit meg évekig a Müncheni Szociális Fórum körében tapasztalhattam az oda befészkelt szakszervezeti fúrópajzs-védőművel szemben)!

A két legnagyobb társadalmi intézmény érdeke az, hogy a társadalmi viszonyaink ne változzanak. Opportunisták. Funkcionáriusaik falfehérré válva nyomják el lelkiismeret-furdalásukat, hogy miattuk nyomorodik el az összefüggésekben való gondolkozás és a polgári engedetlenség. Így nem lehetséges a közakarat érvényésítés, tehát nem lehet igazi demokrácia! - Jóccakát.

Ergo: a szabadságból eredő hatalom önmagát decentralizálva (szubszidiaritás), felbátorítóan szervezteti a közösségeket, míg a szabados (kinevezéses) hierarchiájú hatalom feltékenyen meggátolja azt. Egyre több polgár látja tisztán, hogy módszerében tökéletesen megegyezik a két(-)elviség egyeduralmi rendszere: mint korábban a szocializmus, most a neoliberalizmus sem ismeri az emberek kölcsönösségi egyenrangúság-viszonyát! Az ilyen partnerség reflex-, gyakorlatilag privilegizált élcsapat-, elitellenes. A lényegi problémát azonban mindenképp évszázados reflexeink megrögzöttségében látom.

Ugyan meddig húzódhat még ez a már több mint 100 éves, kinek marxizmus, kinek cionizmus, kinek katolicizmus támogatta, ismét és ismét eredményes reformleblokkolás? Addig bizonyára, amíg az egyenrangúságunkért cserébe le nem tudunk mondani a fennálló rendszerben szakszervezeti-egyházi segítséggel kialkudott /juttatott szociális ,,alamizsnáról“. Mert zsákmányszerzéshez és leigázáshoz már nagyon régóta kifizetődik gyöngyajándékokkal elkápráztatni a ,,szigetlakókat“.

- Álljon meg végre már ez a menet!


Eszmeileg, a forrásnál kezdődik minden építés

Egy ház is szerkezetileg biztos vagy labilis fundamentumán nyugszik.

Maradjunk (meg) saját ,,hazai háztájink“ portáján, Magyarországon! Valamikor Hazának hívták, ami hamarosan már magyar földnek sem lesz mondható! Idegen érdekcsoportok zsákmánya lesz. Ezen panaszos jajkiáltás hangzik fel minduntalan, noha a nyavalya terápiája roppant egyszerű:

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

Kűzdünk is keményen a (még) valóban cenzúrázatlan internet-fórumokon, meghagyott, maradék ,,Kossuth-tereinken“. A technikai eszköz modern, stilusa azonban fejletlen politikai kultúránkat tükrözi: sok jó, tárgyilagos hozzászólás mellett sértegető bizalmaskodás, elburjánzó fantáziadús személyeskedés - azaz a másik személy vetélytársi, feltételezett indítékainak alpári megítélése és harsogása - megnyilvánulását észlelhetjük lépten-nyomon. - Felmerül a kérdés: Nyelvújítás, emelkedett erkölcsiség, árnyalt szellemiségű népművelés hiányában elkezdődhet-e az emancipáló reformkor? Ehelyett a mai Magyarország szellemi elitje vazallusként visszasüllyed a reformok után áhítozó, de tehetetlenül megvezetettt EU-polgárok sorába. Ezt azzal a minap megjelent karikatúrával szemléltetném, amin két elefánt körben jár, ormányaikat farkukba akasztva. A kör közepén álló oszlopon egy tábla lóg jobbra-balra nyilakkal: ,,Reformok“. Kép alatti utalás: ,,Így legalább egyikünk sem kerülhet tévútra!“

Ime, az európai politikában a helyzet változatlan, és mint a régi, magyar slágerben: Még ide-oda húz a szív!...

Mindezt tipikusan példázza még egy ismert svájci etikus-közgazdász javaslata, hogy meghatározandók lennének az un. ,,gazdasági polgárjogok“ - nem pedig a polgári jogok, a gazdaságban éppúgy, mint bármely társadalmi szektorban.

Noé bárkája (1956) immár (az 50. évforduló kikötőjében) az eszmék felzavart tengerének felszínén szedte fel horgonyát,... elhajózik. Jöhet-e és mikorra ennyi buktató után alternatív fordulat? - De legalább:

- Megállna végre már ez a menet!



A hatalom szabadosságából az egyetemes szabadsághatalmi rendig

,,Milyen legyen tehát a jövő társadalma? A legrövidebb felelet az lehetne, hogy gazdaságilag eredményes, társadalmilag pedig igazságos... Aránylag röviden és egyszerűen megfogalmazhatjuk egy lehetséges új társadalom alaptörvényeit! Persze a valóságban a dolog nem ilyen egyszerű. De nem is lehetetlen. A szocialista rendszert utáltuk, kiábrándultunk, de sokan mégis visszasírják. Éppen az elesettek, az esély nélküliek. A globalizációt azok dicsőítik, akiknek ma jól megy, akik érvényesültek. Mindkét oldalnak igaza van, hiszen mindenki a saját szemszögéből látja a világot. A jövőben nem a jobb, illetve a baloldal harca lesz az érdekes, s nem a neoliberális, szociáldemokrata vagy nemzeties-konzervatív eszmék diadala lesz fontos, hanem annak az új társadalmi berendezkedésnek a kidolgozása, mely világszerte (legalább a lehetőségekhez képest) igazságosságot teremt mai igazságtalan világunkban. Ez a feladat tudósainkra, gondolkodóinkra hárul, de politikai akarat nélkül soha nem lesz eredménye.“ 3

Ha majd az előbbiekben tárgyaltak következményeként a szabadságviszonyból következő hatalom alkotmányossá válik, s ezzel kizárja a más forrású hatalom szabadosságát 4, akkor bekövetkezik a szabadság társadalma. Kezdetét venné az igazi, előjogmentes demokrácia. ,,Mumus világkormányunk“ helyébe lépne a globalizáció mumusa.

Semmi sem hatalmasabb, mint egy eszme, amelynek bekövetkezik a korszaka! (Victor Hugo)

Addig is önrendelkezően szervezkedhetünk. Polgári engedetlenségünkhöz szervezzünk magunknak újabb közösségeket? Dehogy, hisz nincsen rá időnk. - Sokkal hatékonyabb lenne összes meglévő, társadalmi keretünk átszervezésébe fogni, munkahelyeinktől az államig. Ezt megelőzően személyes, belső világunkban a globalizációs ,,világkormány“ trónfosztása azzal veheti kezdetét, hogy felismerjük és azontúl elvileg kétségbe vonjuk a fejünk fölé kinevezett lakáj-elöljárók emberjogellenes elfogadhatóságát. Önrendelkezési jogunk van hozzá. Intézményes kereteinkben pedig minden maradhatna a régiben? Igen. Egyelőre. Először mindig a szemléletünk változik meg forradalmian, s csak azután a társadalom.

- Fejeződjön be végre már ez a menet!


Ide figyelsz, Kór-társ? - Új menetet jelez a gong...

...Magyarnak lenni nem állapot, magyarnak lenni: magatartás! (Márai) De milyen magatartás? Szerintem tudatos értékrendi, tehát elviségi 5 magatartás! Tartalmilag: közszabadságunk közösségekben értelmezhető, kölcsönös emberjogi egyenrangúsági viszony. - Magyarországra kényszerített negatív alternatívája: a kölcsönös ravaszkodás-sumákolási v/iszony. Mint tehetetlenségre valló vicceinket, ezt is magunk fejleszthettük világszínvonalra.

Ezek után ne kerülgessük a forró kását! Nem kell ahhoz egyetemi tanárnak lennünk, hogy a felbillent társadalmi egyensúlyból 6 a magyar magatartás jegyében a legkisebb közösségekre és a társadalomra vonatkozó krízisből kivezető kiutat felvázolhassuk.

Ezért most megkísérlem levonni következtetéseimet:


Általános közösségi reform-modell


1. Helyzetfelmérés:

1. 1. Krízisünk oka az orientációs alapelviség hiánya: nincs egyértelműen lefektetve / levédve társadalmi

szerződésileg, hogy a köz-szabadság bármelyik szektorban kölcsönös egyenrangúsági

viszonyokban értelmezendő.


1. 2. Okozata: a politikai hatalom, a demokratikus jogállam (nemzetállami kormányok) működését zavarja,

hogy immár erősebb hatalomként fölébe kerekedett a demokráciaellenes globalizált gazdasági-

pénzhatalom (ezáltal a társadalmi többség gyakorlatilag kirekesztett a hatalomból).


1. 3. Kiszolgáltatott gazdasági, szociális helyzetünkön és a kulturális zűrzavaron, tehát az általános, mély

társadalmi krízisen, csupán széles, többségi bázisú népakaratot képvielő legális és szuverén

politikai hatalommal változtathatnánk. - Vagy/és az újszerűen szervezkedő civil társadalmi erővel 7!


2. Következtetés:

A népakaratot megjelenítô politikai intézményrendszer hatalmi visszaesése (demokráciahiány és

-krízis) a globalizált gazdaságival szemben kiegyenlítendő éspedig az ,,emberi jogmentes

zónákban“: 1/a demokráciaellenes gazdaságiban és a 2/felemásan demokratikus államiban. Ezek

belső indítékkal és jogállami támogatással harmonizálandók az egyetemes személyi önrendelkezési

jogok teljesebb érvényesítésével.

A gazdasági autonómia kölcsönös partnerségi egyenrangúsítást feltételez a Munka és a Tőke

között törvényes garantálással (újszerű, belső szociális ellenőrzés, azaz globalizációt a legkisebb

egységekben belülről kiindulva harmonizáló irányzat).


3. Következetes rendszer-reformirányelv, mint akcióprogram:


3. 1.§. Vezetésre csak az jogosult, akit azok, akiket irányítani akar, erre titkos

választással felhatalmazzák,

3. 2.§. Az, akit a közösség így hatalommal ruházott fel, az elvhűen adja meg az

alája rendelt közösségeknek is a vezetőválasztás jogát!


(Rendszerváltás két mondatban, avagy az ellentmondás mentes hierarchiaképzés Rőczey J. J. nyomán)



Ezzel a hatalomképzési forma alulról, ellentmondásmentesen a népből (a közszabadságból) ered. Így minden,

azonos érdekcsoportbeli közösségi tag közvetlenül vesz részt a saját akarata fölé rendelt hatalom (akarat)

ellentmondásmentes delegálásában. A részletes programok kidolgozása, fejlesztése, stb. az autonóm egységekben

(differenciált önigazgatási formák a helyi Munka- és Tőke-csoportok egyezsége szerint) az abban résztvevő

egyenrangú partnerek állami kényszertől mentes, -kivéve elsősorban a médiákat (sajtószabadság) és az állami

vállalatokat- szuverén ügye. Megvalósítására törekvő vállalkozások sokoldalú, állami-szakértői támogatásban és

adókedvezményekben részesülnek.

Nem utolsósorban a demokratikus, ökologikus szociál-gazdasági autonómiában az önigazgatást magas fokon

bevezető egységekben a sztrájk értelmét és jogosultságát vesztheti.



Ehelyett: 30 évig mélyhűtött, fukuyama-merkeli ajándék ismét a német piacon

Már megérkezett. Feladója a német CDU. Tartalma ismét a 30 éve félig lerágott, majd behűtött csont: a ,,Szabadság vagy szocializmus“. Lehet-e egy felengedett kutyaeledel 8 30 év után is friss,... hogy azzal a kecskénk még egyszer jólakhasson, de azért a káposztánk (hatalmunk) is megmaradjon!? Természetesen a tőkét mozgatók privilegizált szabadossága értendő ,,szabadságon“ a mégiscsak koaliciós partner lóláb-marxizmusával szemben. Viszonyuk felemás, ...ha megversz is, imádlak én! érdekkapcsolat. Mintha a súgó kisebbség hangja szólna a parlamentek irányából, és bensőnk luciferi ,,világkormánya“ is ugyanazt duruzsolná:

,,Mi nem akarunk igazságos világot, mert az velünk szemben lenne igazságtalan!“ (R.J.J.)

Mi ez, ha nem megrögzött mozdulatlanság? - Mit szólsz hozzá kedves Olvasóm, Galilei?

München, 2007. december 10.,
Popovits János

az Emberi Jogok napján (1948) / Megjelent: a Nemzeti Hírháló és a Szabad Magyarország Mozgalom oldalain


Felvidéki Polgár Info


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: vezérképviselete, megnyilvánulását, munkahelyeinktől, önrendelkezésünk, harmonizálásához, illusztrációként, szabadsághatalmi, hierarchiaképzés, változtathatnánk, kötelezettségeit, szervezkedhetünk, érdekcsoportbeli, kézifegyvereiket, világszínvonalra, szociáldemokrata, együttműködéssel, érvényesítésével, egyenrangúsítást, diszkriminációja, problémásabbakká, gondolkodásukban, berendezkedésnek, összefüggésekben, funkcionáriusaik, kondicionáláshoz, elfogadhatóságát, megmozdulásaink, gondolkodóinkra, kiszolgáltatott, demokráciahiány, körbekaszabolás, egyházközösségi, emberjogellenes, katonakötelesek, közszabadságunk, tehetetlenségre, szellem napvilága, államok kormányzatai, globalizáció folyamata, összeesküvés koordinációs, látszat csal, emberi méltóság, globalizációba való, világ mozgásai, gazdaságiak annak, egyik székely, következőkben néhányszor, magyar gazdaság, elviségi zavarunk, mentalitásunk lehetett, államigazgatásban bizonyított, nagy nyugati, Éljen Dugovics Titusz, Szent Korona, Müncheni Szociális Fórum, Valamikor Hazának, Victor Hugo, Rőczey, Popovits János, Emberi Jogok, Nemzeti Hírháló, Szabad Magyarország Mozgalom, Felvidéki Polgár Info,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Önmagaddal nem lehetsz elégede...  A könnyek összegyűjtése  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Április 22. a Föld napja,  802 esztendeje, 1222. április ...  Alakot vált...  Szép estét  Facebookon kaptam  Maradék idő  Volt egy...  Facebookon kaptam  Volt egy...  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Naplemente  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  A Mester kezének érintése  Gondolatok az életről és szere...  A végzet az  Az embernek a társa: hiányzik.  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  802 esztendeje, 1222. április ...  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Az embernek a társa: hiányzik.  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Jó éjszakát  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A Föld napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Pillangó  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Gondolatok az életről és szere...  A Föld napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fák lelke  Zilahy Lajos gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Nehezen engedem  Minden szülő a lényével nevel.  Szép estét  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Pillangó  Idézetek a barátságról  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  A boldogság ült a világvégén  A végzet az 
Bejegyzés Címkék
szellem napvilága, államok kormányzatai, globalizáció folyamata, összeesküvés koordinációs, látszat csal, emberi méltóság, globalizációba való, világ mozgásai, gazdaságiak annak, egyik székely, következőkben néhányszor, magyar gazdaság, elviségi zavarunk, mentalitásunk lehetett, államigazgatásban bizonyított, nagy nyugati, cikk utáni, cikk behozatala, erős versenylázban, kizárólagos márkaképviselő, magyarral szembe, árut eleinte, budapesti márkaképviselő, itteni szállítóinkat, háttérből szállítóink, piaci versenyben, erősebb &#8222, magyar közvélemény, neoliberalizmus nemzetrontását, meghasonlott &#8222, közösségi élet, diktatórikus hatalom, napján esténként, magyar tulajdonos, egyik ilyen, telefonhívás előtte, bennfentestől hallottam, étterem megszűnik, jövőben messziről, neoliberális globalizáció, sajtószabadságnak gúnyolt, médiamanipulációt követően, emberibb élettel, hagyományos magyar, harcot mégsem, elmaradt rendszerváltás, nyugatról lemásolt, többség negatív, kisebbségi csoportok, nyugati piachódítók, radikális ellenzéknél, sajáttól eltérő, cigányasszony volt, arany karikagyűrűjét, nővér csak, félhalottakból álló, magyarországi elavult-rozoga, ágyaknál széfeket, állam több, fejüket homokba, imént volt, feleségemet időnként, háztartás mellett, hatvanas házaspárnál, férj hetvenezret, férfi tovább, médiákban bedobott, eltúlzottan igazságtalan, svájci katonakötelesek, egyik megbolondult, legtöbb gyilkosság, zsidók vették, tovább működött, menedzserek fizetését, jelen helyzetet, igazságtalanságot elsősorban, jelenlegi tudatos, spekulációs hatalom, tisztábban látókból, hiányos politikai, egyesületek között, végén azzal, társadalmi körhullám, globális médiák, lakókör tagjai, régebbiek egyre, legerősebb egyház, fáradságosan felépített, klérus tagjainak, társadalmi viszonyaink, összefüggésekben való, polgári engedetlenség, közakarat érvényésítés, szabadságból eredő, emberek kölcsönösségi, ilyen partnerség, lényegi problémát, fennálló rendszerben, forrásnál kezdődik, nyavalya terápiája, technikai eszköz, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5712
  • e Hét: 19942
  • e Hónap: 31053
  • e Év: 184549
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.